Knæ, Ben & Lår

Generel viden om knæsmerter - eksperternes råd

Knæet er en fleksibel bro mellem lårben og skinneben, der lader dig gå, løbe, hoppe og bevæge dig frit. Men det er også en konstruktion, der kan blive slidt, overbelastet eller ramt af skader, der får den til at sige fra. Og når først knæet begynder at sende advarselssignaler, bliver det pludselig klart, hvor meget vi tager det for givet.

For mange begynder det som en lille irritation. En let ømhed efter en lang dag på benene. En smerte, der kun mærkes, når du går på trapper, løber en tur eller sidder stille for længe. Men med tiden kan de små gener vokse sig store – og pludselig er det ikke kun et spørgsmål om at springe en løbetur over. Det handler om livskvalitet.

Fysisk Smerte
UDG.
06.04.2025
Skrevet af
Kim Steen
Kropsterapeut & retreat facilitator
Har behandlet siden 2005 og har mere end 20.000 behandlinger i hænderne og faciliteret mere end 15 retreat i ind- og udland. Under mine behandlinger anskuer jeg altid kroppen gennem 3 aspekter. Relationerne mellem det fysiske, det følelsesmæssige samt det organmæssige.
Læs mere om
Kim Steen
Indholdsfortegnelse

Knæet behøver ikke at være problemet – det er en besked fra din krop

Smerter i knæet betyder ikke nødvendigvis, at noget er alvorligt galt. Men det betyder, at din krop prøver at fortælle dig noget. Overbelastning, slid eller manglende stabilitet kan gøre knæet sårbart, og hvis du ikke lytter til signalerne, risikerer du, at det udvikler sig til en kronisk udfordring.

Hvis du har smerten i knæets forside, der skurrer, knaser og protesterer, når du går på trapper eller er i gang med cykling, løb – eller bare sidder for længe med bøjede ben – så er du ikke alene. Patellofemoralt smertesyndrom (PFS) er faktisk så almindeligt, at det har fået tilnavnet "forreste knæ-hovedpine" i nogle kredse. Dit knæ vil simpelthen fortælle dig, at der er noget galt mellem knæskallen og lårbenet.

Symptomer på smerter i knæ

PFS viser sig som en jagende eller murrende smerte fortil i knæet. Den kan være så insisterende, at hver gang du kigger på en trappe, gisper dit knæ efter luft. Trappegang – især nedad – føles pludselig som en forhindringsbane. Længere tids siddende stilling kan også få knæet til at give lyd fra sig, og måske oplever du en knasende eller "skurrende" fornemmelse inde bag knæskallen.

Har du lagt mærke til dette?

  • Værre smerter, når du sidder med bøjede knæ i lang tid ("biografeffekten")
  • Ubehag ved løb på ujævnt terræn
  • En knæskal, der føles som om den kører ude af sporet

[[start-element]]

Hurtige overskrifter, hvis du vil springe direkte til løsningen

  1. Hvad er Patellofemoralt Smertesyndrom (PFS)?
    • Et fællesnavn for smerter i forsiden af knæet, når lægen ikke finder nogen skade i led, brusk eller sener.

  2. Symptomer, du skal kende
    • Smerter fortil i knæet, skurren, værst ved trappegang og langvarig siddestilling.
  3. Hvorfor lige mig?
    • Typisk ubalance i muskulaturen, skæve træk på knæskallen eller for stor, gentagen belastning.

  4. Hvad kan du selv gøre?
    • Aflast knæet, undgå aktiviteter der provokerer smerter, og træn korrekt under kyndig vejledning.

  5. Hvornår skal jeg søge læge eller en professionel behandler?
    • Hvis smerterne varer ved, hævelse opstår, eller hvis du føler, knæet “låser” eller giver efter.

  6. Behandling og træning
    • Særlige øvelser for lårmusklen, balance- og bevægelsestræning, eventuelt knæbandage eller indlæg.

[[end-element]]

Hvad kan du gøre?

Aflast knæet: Færre hop og sprint, indtil smerterne dulmes. Hvis du elsker at løbe, så skru ned for tempoet, forkort distancen eller skift til en skånsom aktivitet i en periode.

Knæbandage eller tape: Der findes bandager, der kan holde knæskallen bedre på plads. Det samme gælder tapening, der ofte udføres af fysioterapeuter – ellers find vejledning på YouTube. Nogle gange er det lige dét, der skal til for at lette presset på brusken.

Stræk og styrk: Et par måneders målrettet træning kan gøre underværker. Fokuser især på lårmusklen (quadriceps), hasemusklerne (bag på låret) og senestrøgene på ydersiden af låret (tractus iliotibialis). Og glem ikke dine balder og mavemuskler – de stabiliserer hele underkroppen.

Skift støddæmperne: Hvis dine fødder falder indad (platfod) eller udad, kan du belaste knæet unødigt. Et korrigerende skoindlæg kan være en simpel genvej til mere symmetriske skridt.

Hvornår giver det mening at søge læge?

Varer smerterne ved, eller bliver de ligefrem værre, er det klogt at opsøge en læge, fysioterapeut eller anden professionel behandler . De kan hjælpe med at udelukke andre årsager til knæsmerterne og sætte et specifikt træningsprogram sammen. Du kan også blive henvist til en scanning, hvis der er mistanke om større skader i ledstrukturerne.

Du behøver ikke at leve med et smerter i knæet

PFS kan være drønirriterende, men for de fleste ender det godt – især hvis du lytter til kroppens alarmklokker. En god blanding af ro, kyndig vejledning og styrkeøvelser får ofte knæet på rette kurs igen.

Så når knæet brokker sig over trapper eller lang tids siddende Netflix-maraton, så betragt det som en venlig, men bestemt, påmindelse: Pas nu på mig, før jeg virkelig bliver sur. Og med de rette øvelser og en smule tålmodighed, kan du heldigvis give knæet den respekt, det fortjener – og slippe af med den konstante, frontale protest.

Hvad kan du selv gøre? (fortsat)

Den klassiske tilgang er at hvile knæet, tage smertestillende og vente på, at det går over. Men det er sjældent den bedste løsning på den lange bane. Knæet er skabt til bevægelse, og selv når det gør ondt, er det vigtigt at holde sig aktiv – på den rigtige måde.

Her er nogle af de mest effektive strategier, hvis du vil tage hånd om dit knæ og undgå, at smerterne bliver kroniske:

1. Reducér belastningen – men stop ikke med at bevæge dig

Hvis du er vant til at dyrke sport, kan det være nødvendigt at skrue ned for intensiteten og vælge mere skånsomme bevægelsesformer i en periode. Svømning, cykling og gåture kan være gode alternativer.

2. Styrk musklerne omkring knæet

Et stærkt knæ er et stabilt knæ. Når musklerne omkring leddet – især lårmusklerne og hofterne – er veltrænede, aflaster de knæet og mindsker risikoen for smerter og skader. Øvelser som lette squats, knee extensions og balancetræning kan gøre en stor forskel.

3. Stræk og mobilitetstræning

Stramme muskler og dårlig mobilitet i hofter, knæ og ankler kan gøre knæet mere sårbart. Strækøvelser og mobilitetstræning kan hjælpe med at forbedre bevægeligheden og reducere unødig belastning.

4. Lyt til din krops signaler

Smerte er en besked fra kroppen. Hvis dit knæ hæver op, låser sig eller giver efter, er det et tegn på, at du bør søge professionel hjælp. Det samme gælder, hvis smerterne varer ved i flere uger uden bedring.

5. Overvej din vægt

Knæene bærer din kropsvægt hver eneste dag. Hvis de i forvejen er irriterede, kan ekstra kilo forstærke problemet. Små justeringer i kost og motionsvaner kan mindske belastningen og forbedre knæets sundhed på sigt.

6. Få behandling

Det kan være nødvendigt at få kvalificeret behandling hvis knæet har brug for at blive løsnet. Hvis årsagen ikke sidder i knæet, men i ankel eller hofte, der er låst. Find en behandler der arbejder med hele mennesket. Det kan f.eks. være en kropsterapeut eller osteopat. 

De mest almindelige årsager til knæsmerter er:

  • Overbelastning: Gentagne, ensidige bevægelser eller for hård træning kan irritere muskler, sener og slimsække omkring knæet. Det er især et problem for løbere, cyklister og folk, der står meget op

  • Slidgigt: Når brusken i knæet bliver tyndslidt, kan bevægelse føles stift og smertefuldt. Typisk mærker man det mest om morgenen eller efter at have siddet stille i længere tid

  • Skader: Menisker, korsbånd og ledbånd kan rives over ved vrid og pludselige belastninger – særligt i sport med hurtige retningsskift eller kontaktsport

  • Gigtsygdomme: Inflammation i knæleddet kan give hævelse, varme og smerte – ofte uden en specifik skade som forklaring.

Uanset årsagen gælder én ting: Jo tidligere du tager det seriøst, jo bedre kan du forebygge, at det bliver et problem, der styrer din hverdag.

Når knæet sætter grænser – og du ikke vil finde dig i det

Knæsmerter kan føles som en kæde om foden. De kan begrænse din bevægelsesfrihed, gøre det svært at dyrke motion, endda påvirke din energi og dit humør. Men du behøver ikke bare acceptere det.

Ved at tage handling i tide – arbejde med styrke, bevægelse og bevidst belastning – kan de fleste knæproblemer forbedres. Og jo tidligere du sætter ind, jo større sandsynlighed er der for, at du kan vende tilbage til en hverdag, hvor du bevæger dig uden smerte.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor får jeg ondt?
Knæskallen glider op og ned ad en lille rende på lårbenet, hver gang du bøjer og strækker knæet. Hvis knæskallen ikke sporer helt, eller dine muskler omkring knæet er i ubalance, kan "skævtrækket" stresse brusken under knæskallen. Det er som at have en vognbane, der ikke helt passer til dine dæk, hvilket skaber slid og irritation. Arvelighed, voldsomme gentagne belastninger (tænk: løb, cykling, slalom eller vægtløftning) og forskelle i fodstilling (hjulben, kalveknæ eller platfod) kan alle puste til ilden.
Hvornår skal jeg søge læge eller en professionel behandler?
Hvis smerterne varer ved, hævelse opstår, eller hvis du føler, knæet “låser” eller giver efter.
Hvad er Patellofemoralt Smertesyndrom (PFS)?
Et fællesnavn for smerter i forsiden af knæet, når lægen ikke finder nogen skade i led, brusk eller sener.
ÅBN OP
Tæt

Vil du blive klogere på Kroppens sprog?

Kroppen taler hele tiden – med sit eget stille sprog. Og du er allerede begyndt at lære det. Du har åbnet døren på klem. Nu inviterer vi dig til at gå længere ind.
Lær mere om Masterclass